Save and Care: Duikmedisch specialist

Thorax foto

Een thoraxfoto wordt ook wel 'borstfoto' genoemd. Thoraxfoto's (röntgenfoto's van de borstkas) zijn een hulpmiddel bij het diagnosticeren van longaandoeningen, hartaandoeningen en botafwijkingen in de borstkas. Het maken van een thoraz foto is verplicht wanneer u als beroepsduiker voor een inkeuring bij ons komt. Daarnaast kan de foto gemaakt wordt op indicatie.

Op een thoraxfoto kunnen onder andere de contouren (de omtrek) van het hart worden waargenomen. Afwijkingen aan de omtrek kunnen belangrijke aanwijzingen geven over de aard van de aandoening.

Gewoonlijk worden er twee foto's van de borstkas gemaakt. Eén waarbij de röntgenstralen van achteren naar voren door de borstkas gaan (postero-anterior) en één waarbij de röntgenstralen zijwaarts door de borstkas gaan (lateraal). Daarnaast kunnen aanvullende foto's vanuit andere invalshoeken worden gemaakt om, indien nodig, de structuren in de borstkas nader te bestuderen.

Uitvoering van het onderzoek

Een impressie van een thorax onderzoek in het ziekenhuis

Omdat Save and Care niet zelf de beschikking heeft over de juiste apparatuur, wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis alwaar op de röntgen afdeling er een thorax foto wordt gemaakt. Normaal gesproken hoeft u geen voorbereidingen te treffen voordat er thoraxfoto's worden gemaakt en het onderzoek is pijnloos. U moet het bovenlichaam ontbloten en metalen sieraden afdoen. Deze kunnen namelijk het beeld verstoren.

U neemt plaats voor het röntgenapparaat en wordt gevraagd niet te bewegen. Om duidelijke foto's te krijgen, moet u diep inademen en de adem even inhouden.

Onderzoeksresultaat

Een voorbeeld van een thoraxfoto

De thorax foto wordt beoordeelt door een radioloog van het ziekenhuis. Deze radioloog zal de resultaten doorsturen naar onze keuringsarts. Aangezien hier twee weken overheen kunnen gaan moet de röntgenfoto ruim twee weken voor de eigenlijke keuringsdatum worden gemaakt. Het benodigde formulier kan worden aangevraagd via het contact formulier op deze site.

Duur onderzoek : ongeveer 10 minuten (exclusief wachttijd)