Save and Care: Duikmedisch specialist

Rust ECG

Bij Save and Care kunnen we ook ECG's maken van je hart. In de volksmond wordt dit onderzoek ook wel een hartfilmpje genoemd. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of er bestaande, aangeboren of verworven hart problemen (afwijkingen) zijn. Dit gebeurt door de elektrische signalen van het hart tijdens het pompen van het bloed te registeren.

De pompwerking van het hart komt tot stand doordat hartspiercellen geprikkeld worden vanuit de sinusknoop, deze geeft een elektrische impuls af aan de rest van het hart. De elektrische activiteit van het hart heeft als functie de atria(boezems) en ventrikels(kamers) gecoördineerd te laten samentrekken in de juiste frequentie. Het elektrocardiogram (ECG) is een grafische weergave van de elektrische impulsen die het hart afgeeft.

Uitvoering van het onderzoek

U ligt met ontbloot bovenlijf en vrijgemaakte onderbenen op een vlakke onderzoeksbank. Voor een goede geleiding wordt er wellicht wat geleidingsvloeistof aangebracht op uw huid, zonodig wordt de huid ontvet en lokaal ligt opgeschuurd. Bij overmatige beharing wordt de huid lokaal geschoren. Vervolgens worden er elektroden geplaatst op uw armen en benen en op uw borstkas.

De fietsergometer

Vervolgens wordt u gevraagd stil te liggen en niet te praten. Bij een goede kwaliteit van het signaal wordt het ECG opgenomen en uitgeprint en/of opgeslagen.

Onderzoeksresultaat

Wanneer het onderzoek succesvol is verlopen, heeft dat geresulteerd in een diagram van de elektrische signalen die het hart heeft afgegeven. Onze duikerarts kan dit diagram 'lezen' en kan zo vaststellen of er bijvoorbeeld sprake is van ritmestoornissen of zuurstoftekort in de hartspier.

Duur onderzoek : ongeveer 15 minuten