Save and Care: Duikmedisch specialist

Inspannings ECG

Bij Save and Care kunnen we naast de rust ECG ook zogenaamde inspannings ECG's maken van je hart. Door middel van inspanningsonderzoek kan onder andere een verstoring in de doorbloeding van uw hartspier opgespoord worden. Tevens wordt er een schatting gemaakt van uw conditie niveau. Tijdens de test wordt namelijk ook uw VO2Max bepaalt.

Een inspannings-ECG is een hartfilmpje, ook wel ECG of elektrocardiogram genoemd, dat gemaakt is tijdens een inspanningstest op een hometrainer. Het onderzoek wordt begeleid door een functielaborant en een arts.

De inspannings ECG vereist echter wel enige voorbereiding. Zo heeft u bij voorkeur 2 uur voor het onderzoek gegeten. Ook kunt u het beste makkelijke kleren en sportschoenen dragen of sportkleding meenemen.

Uitvoering van het onderzoek

Eerst wordt een rust-ecg gemaakt, waarbij u ligt met elektroden op uw borst en armen en benen. Dan zal de arts u onderzoeken en uw klachten doornemen. Als er aan de hand hiervan geen bezwaren zijn om inspanning te verrichten, kunt u plaats nemen op de fiets (hometrainer).

U krijgt ECG-elektroden met zuignapjes op uw borst en rug bevestigd en een bloeddrukband om uw arm. De bloeddruk in rust wordt opgenomen. U fietst eerst een paar minuten in, daarna wordt de belasting op de fiets steeds zwaarder tot u uw maximum bereikt. Tijdens het onderzoek wordt de bloeddruk enkele keren gemeten. Als u niet meer kunt, of als de arts het nodig vindt, wordt de test gestopt. Daarna moet u nog even rustig uitfietsen en wordt nog een keer de bloeddruk gemeten.

Onderzoeksresultaat

Wanneer het onderzoek succesvol is verlopen, heeft dat geresulteerd in een diagram van de elektrische signalen die het hart heeft afgegeven tijdens de geleverde inspanning op de hometrainer. Onze duikerarts kan dit diagram 'lezen' en direct het resultaat met u bespreken.

Duur onderzoek : ongeveer 30 minuten