Save and Care: Duikmedisch specialist

Conditietest

Bij het duiken wordt voornamelijk beenarbeid verricht. Een test die de conditie voor het duiken moet bepalen moet daarom een test zijn waarbij beenarbeid een voorname rol speelt. De energielevering tijdens het duiken is voornamelijk aëroob (duurarbeid). Een goede en betrouwbare submaximaal test is een fietsergometertest. Save and Care gebruikt hiervoor de wijd geaccepteerde Åstrand inspanningstest.

Deze test is ontwikkeld door de Zweedse inspanningsfysioloog Per-Olof Åstrand om het maximale zuurstofverbruik (VO2max) te meten. De test gaat er vanuit dat er een verband bestaat tussen de hartslag en het maximale zuurstofverbruik.

Uitvoering van de conditietest

Voor de conditietest heeft Save and Care de beschikking over een zogenaamde fietsergometer. Dit is een fiets waar we nauwkeurig de weerstand kunnen instellen om een gewenst vermogen te bereiken bij een persoon.

De fietsergometer

De test begint met een warming-up van circa 6 minuten. Je begint te fietsen op 50 watt. De zwaarte wordt geleidelijk opgevoerd. Mannen in stappen van 50 watt. Vrouwen in stappen van 25 watt. De trapfrequentie blijft daarbij steeds 60 omwentelingen per minuut. De zwaarte wordt opgevoerd totdat je hartslag ligt tussen de 120-170 slagen. Het wattage daarbij ligt voor mannen waarschijnlijk tussen de 100 en 150 watt en voor vrouwen tussen de 75 en 100 watt.

Na de warming-up wanneer de gewenste hartslag is bereikt, begint de eigenlijke test van 6 minuten. Je blijft fietsen in hetzelfde constante tempo. De trapfrequentie blijft 60 omwentelingen per minuut. Aan het einde van de test wordt de hartslag gemeten. Deze hartslag is o.a. nodig voor de berekening van de VO2max. Hoe lager de hartslag, hoe beter de conditie.

Na de test kan je nog even 5 minuten rustig fietsen om weer even op adem te komen.

Testresultaat

Wanneer je weer op adem bent, kunnen we je het testresultaat meedelen. Het resultaat wordt uitgedrukt in je zogenaamde VO2max dat een maat is voor je conditie. Deze VO2max wordt door ons berekend aan de hand van het gebruikte wattage, gewicht en leeftijd.

Duur onderzoek : ongeveer 20 minuten