Save and Care: Duikmedisch specialist

Spirometrie

Een belangrijk onderdeel van de duikmedische keuringen is een zogenaamde spirometrie ook wel longfunctietest genoemd. Dit is een voor duikers hele belangrijke test omdat het direct functionele problemen van de longen opspoort.

Klik om te vergroten

Een obstructie in de longen kan immers grote gevolgen hebben wanneer u zich onderwater bevindt. Het laatste wat een duiker zich wenst is een longverwonding tijdens de opstijging. Wanneer lucht immers niet vrij in en uit de longen kan stromen kan er beschadiging optreden van de longblaasjes of de longvliezen. Denk hierbij aan een ballon die onderwater uitzet tijdens de opstijging. Op een gegeven moment kan de ballon scheuren. Zo'n scheuring kan ook optreden in het longweefsel.

Het is daarom absoluut noodzakelijk om een spirometrie uit te voeren tijdens een goede duikkeuring. De longfunctietest vormt dus een vast onderdeel van de duikkeuringen zoals die worden uitgevoerd door Save and Care.

Spirometrie bij Save and Care

Wanneer je echter een duikmedische keuring bij Save and Care ondergaat dan kan je bij de spirometrie niet achterover gaan leunen. We verwachten bij deze test een actieve en grote inspanning van jou. Slechts dan kan de test werkelijk wat zeggen over de kwaliteit van je longen. Uiteraard word je bij deze inspanning duidelijk en enthousiast gecoacht door onze medewerkers.

We kunnen ons voorstellen dat je wel eens zou willen weten wat de spirometrie nou inhoudt. Dit wordt dan al snel een heel technisch en medisch verhaal. Daar zit je wellicht helemaal niet op te wachten. Vandaar hieronder een uitleg in ‘gewone mensentaal’. Wil je je toch wagen aan het technische en medische verhaal dan kun je doorklikken naar een uitgebreide site over spirometrie

Klik om te vergroten

Tijdens de spirometrie krijg je, terwijl je rustig in een stoel zit, een klem op je neus. Deze klem is bedoeld om te voorkomen dat je lucht door je neus uitademt. Vervolgens krijg je een mondstuk in je mond waardoor je tijdens de test geforceerd gaat in- en uitademen.

De test wordt twee keer uitgevoerd om er zeker van te zijn dat je echt tot het maximale bent gegaan en de gemeten waarden dus de werkelijke longcapaciteit is van jou. In de praktijk betekent dit dat de twee metingen vrijwel identiek moeten zijn.

De test die wij uitvoeren staat bekend als de geforceerde vitale capaciteit ofwel een geforceerde uitademing in het testapparaat. Je ademt dan heel diep in en blaast zo snel en hard als je kan je volledige longen leeg.

Klik om te vergroten

Wanneer je niets mankeert dan duurt de uitademing ongeveer 3 seconden. Mensen met een obstructie in de longen zullen langer dan 3 seconden nodig hebben en mensen die de test niet goed uitvoeren zullen minder dan 3 seconden nodig hebben. Dan heb je namelijk niet de gehele longen leeggeblazen.

Het komt ook vaak voor dat er een foutieve waarde uit de test komt. Dit heeft meestal als oorzaak dat er een hoestprikkel ontstaat tijdens het uitademen of dat er onvolledig wordt uitgeademd. In dat geval zal de test nogmaals moeten worden uitgevoerd.

Resultaat van de spirometrie

Klik om te vergroten

De spirometrie zal uiteindelijk bij goede uitvoering en geen longafwijkingen een curve creëren die er ongeveer zo uit ziet als die hiernaast getoond is. Deze curve wordt dan vergeleken met een voorspelde curve die theoretisch zou ontstaan aan de hand van de lengte, de leeftijd, het geslacht en de etnische afkomst.

We kunnen na de spirometrie bepalen of er dus een versperring of obstructie in de longen zit en we vinden meestal een aanwijzing voor een afwijkend volume van de longen. Samen met onze artsen wordt dan bepaald of duiken verantwoord is en of verdere behandeling of doorverwijzing naar een longarts noodzakelijk is.